Een waardevolle data-analist door Social Return

Wolter Kieft heeft een indicatie in het Autistisch Spectrum en ADD. Hij volgde nog de opleiding Bedrijfsadministratie bij het REA-college toen hij hoorde over de vacature van data-analist bij de Auditdienst Rijk (ADR). Nu, een jaar later is hij, middels bemiddeling door Vanberkel Professionals, na een succesvolle periode in dienst getreden. Tot ieders tevredenheid, niet in de laatste plaats van zijn leidinggevende Bart, die in Wolter een goede aanvulling ziet op zijn team van hoogwaardig gekwalificeerd personeel.

Wolter kijkt in de camera met zijn laptop zijn schoot. Zijn collega's zijn op de achtergrond aan het werk.
Beeld: ©Maatwerk voor Mensen / Bart Hoogveld
Wolter op zijn werkplek

De functie werd gestart in het kader van een proeftuin Social Return met als inzet om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt een kwalitatieve werkplek te bieden bij de Rijksoverheid. Bart de Jongh, sectormanager IT Audit bij ADR vertelt hoe het begon: “Vorig jaar traden de categoriemanagers Fons Buurman en Esther Rijken in contact met mij. Zij vroegen of ik mee wilde denken hoe we concreet invulling konden geven aan de social return-verplichting bij de inhuur van ICT-personeel. Dat wilde ik graag, maar als je je gaat committeren moet je ook iets vinden waar zowel jijzelf als de kandidaat profijt van kon hebben. Daarmee laat je echt de toegevoegde waarde van Social Return zien. Ik heb de overtuiging dat we, gezien de schaarste op de arbeidsmarkt voor hoogwaardig gekwalificeerd werk in de ICT, alle mogelijkheden moeten bekijken. Er is nog veel onbenut arbeidspotentieel. Ik wilde aantonen dat dit kon. Binnen het data-analyseteam zag ik mogelijkheden, dus gingen we via de categoriemanagers met Vanberkel Professionals om de tafel.” 

Een steun in de rug

Vanberkel Professionals is al meer dan 10 jaar leverancier van o.a. audit-personeel bij de ADR. Bob van Berkel: “Die eerste keer dat we met elkaar om de tafel gingen, was de bereidheid van iedereen groot. Maar we vroegen ons vooral af: ‘Hoe’? Zelf heb ik een aangeboren hersenaandoening waardoor ik een indicatie kreeg. Ik heb moeten vechten om te komen waar ik nu sta. Dat maakt dat ik anderen ook echt een steun in de rug gun. Vaak wordt bij Social Return gekozen voor laagdrempelig werk, maar wij wilden met onze Social Return-opgave graag dicht bij onze oorspronkelijke dienstverlening blijven en het aan het banenplan koppelen. We wilden direct een waardevolle werkplek creëren voor iemand met groeiperspectief. Daarbij moedigen we bij Vanberkel Professionals diversiteit op de werkvloer aan.

Van tevoren vroeg ik me af of het wel zou lukken. De kaders zijn best strak en wij hebben geen ervaring met begeleiding van kandidaten met een arbeidsbeperking. We hadden al eens samengewerkt met Heliomare, een dienstverlener voor arbeidsintegratie. Toen we hen erbij betrokken en zij uitleg gaven over hun intensieve begeleiding bij het traject, begon het vertrouwen te groeien.”

Drie personen poseren bij een trap
Beeld: ©Maatwerk voor Mensen / Bart Hoogveld
Bob van Berkel, Wolter Kieft en Bart de Jongh

Jobcoach Heliomare

Toen Wolter via school en Heliomare op de vacature bij de ADR werd gewezen, leek hem dat een geweldige kans waarop hij meteen reageerde. “Ik dacht: Vet! Die functie van data-analyticus sloot goed aan bij mijn opleiding dus ik stuurde mijn cv op. Toen nodigden ze mij uit voor een gesprek. Mijn mond viel open van verbazing.”

In het stadium van de proeftuin startte Wolter met intensieve begeleiding . “Heliomare hielp bij het solliciteren. Dat is fijn omdat ik weleens mijn woorden verlies. Ik kreeg een jobcoach. Met haar kan ik alles bespreken wat het werk betreft. Bijvoorbeeld: hoe deal ik met mijn collega’s en hoe ga ik om met verwachtingen.”

De collega’s in het data-analyseteam stonden open voor de komst van Wolter. “Een directe collega, Eva,  heeft me vanaf het begin mee aan de hand genomen en ingewerkt “ Bart: “Het team is er goed in om nieuwe collega’s zich thuis te laten voelen en in hun kracht te zetten. Het is een mooi team met een bonte verzameling van junioren en senioren met diverse opleidingen en achtergronden. “

Wolter en zijn collega's aan het werk achter computers
Beeld: ©Maatwerk voor Mensen / Bart Hoogveld
Wolter te midden van zijn collega's

Prikkels

In zijn werk houdt Wolter zich bezig met het maken van Excel-analyses voor financiële audits. Hij ondersteunt bij het maken van ‘extracties.’ Secuur werk dat ook veel concentratie vereist. Dan is het, zeker voor iemand met autisme, belangrijk dat er niet te veel prikkels zijn. Dat valt niet mee in het flexwerk-concept bij de Rijksdienst met open kantoren. “In het begin vond ik dat heel chaotisch en maakte het me onzeker”, geeft Wolter toe. “Maar op een gegeven moment werd het mijn nieuwe referentiekader. Ik moet er maar mee dealen”.

Bart: “Het gaat super goed. Wij zijn er dan ook heel trots op dat Wolter na zes maanden bij ons in dienst is gekomen.” Daar is Wolter zelf ook heel blij mee. “Ik zit hier met een smile”, lacht hij. “Ik heb het heel erg naar mijn zin. Het leukst vind ik de goede omgang met mijn collega’s.”

Geleerde lessen

Al met al kijken Bob en Bart terug op een succesvol traject. Bob: “Het was een spannend proces. Niemand had ervaring. We hadden alleen een vaag concept.” Bart beaamt dat. “Ik was als leidinggevende zoekende naar voorbeeldovereenkomsten. Hoe moest ik dit vastleggen? Ik had verwacht dat er al meer handvatten zouden zijn. Het grootste compliment is dat we er uiteindelijk in geslaagd zijn om een kandidaat een jaarcontract te geven. Door ieders inspanningen; Vanberkel, Wolter en zijn torenhoge ambitie en categoriemanagement inkoop die dit geïnitieerd heeft.”

Wolter is tevreden over hoe het proces is verlopen “Naar mijn ervaring liep het allemaal vlotjes. Het is wel belangrijk dat je als kandidaat je goed bewust bent van je eigen gedrag.”

Voor andere opdrachtgevers en leveranciers hebben de heren wel wat tips. Bob: “Het is een zoektocht, maar zie het als een kans, regeer niet uit angst”. “Als je ongeveer weet wat je wilt, begin gewoon”, vult Bart aan. “Het is belangrijk om goede voorbeelden te delen. Op veel plekken zijn mensen hiermee bezig.  Deel informatie met elkaar zodat we daar slim gebruik van kunnen maken. De Rijksdienst is groot, daarom is het netwerk Maatwerk voor Mensen een goed initiatief.”

Toekomst

Komende tijd gaan Bob en Bart weer intensiever naar kansen uitkijken voor mensen met afstand tot werk. Bob: “Ik heb met HR van ADR de afspraak dat zij vacatures met ons delen. We kijken welke vacature kansen biedt en gaan daarop doorpakken.” Bart: “Ik zie zeker nog mogelijkheden op plekken waar schaarste is op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld bij het domein cyber-security. We kijken naar de benodigde vaardigheden. Niet voor alle functies heb je excellente communicatie-skills nodig. Voor een aantal functies hecht ik daar minder waarde aan”. Bij de ADR werken inmiddels vier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”.

Ook Wolter heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. “Ik doe een vervolgopleiding en ik wil me ook graag in andere werkzaamheden ontwikkelen. Volgens mij zijn er heel veel leuke mogelijkheden”.

“Beter ga je voorlopig niet solliciteren, maat”, lacht Bart.