Deloitte

Mensen in hun kracht zetten

Deloitte begeleidt mensen met een arbeidsbeperking (doelgroepenregister) naar een baan die goed aansluit bij het huidige digitale tijdperk.

Met de 'Impact Foundation' investeert Deloitte jaarlijks veel geld in sociaal maatschappelijke thema’s. In het kader van de social return-verplichting vanuit de verschillende Rijksbrede mantelovereenkomsten, initieerde Deloitte in samenwerking met het ministerie van BZK een proeftuin om tien mensen naar duurzame participatie in het arbeidsproces te begeleiden.

De proeftuin richtte zich primair op het begeleiden van laag opgeleide mensen (arbeidsbeperkten) uit het doelgroepenregister naar een baan die goed past in het digitale tijdperk waarin wij ons bevinden. Kandidaten kregen een werkstage aangeboden met als doel om daarna een vaste baan te krijgen. Kandidaten werden bij voorkeur bij de Rijksoverheid geplaatst. Gelet op huidige (technologische) ontwikkelingen in de maatschappij sluiten wij zoveel mogelijk aan bij deze ontwikkelingen. De kandidaten werden in eerste instantie opgeleid in het digitaliseren van archieven.

We onderscheiden vijf stappen per ronde. 

  1. Selectie van kandidaten (twee per ronde).
  2. Matching van kandidaten aan organisaties die een werkstage aanbieden.
  3. Bepaling van ontwikkelbehoeften en training op basis van deze behoefte.
  4. Doorlopende begeleiding van de kandidaten gedurende de stage.
  5. Evaluatie om te bepalen of de beoogde doelen gerealiseerd zijn. Daarnaast werd bekeken of de opzet van de proefuin hergebruikt kan worden.

Als resultaat van de proeftuin zijn twaalf mensen aan het werk geholpen binnen de Rijksoverheid. Daarnaast werd de Maatwerk voor Mensen werkwijze geïntegreerd in het social return programma van Deloitte. Een eerste stap in de verduurzaming van de samenwerking.

Fase twee

Deloitte heeft samen met Finance Factor ook een social return opgave uit de Rijksbrede raamovereenkomst Financiële Advies Diensten. Om hier invulling aan te geven is in nauw overleg met categoriemanagement van I&W (Fons Buurman, Esther Rijken en collega’s) een plan opgesteld om in nauwe samenwerking met een aantal partijen dertig ongeziene talenten een gecertificeerde MBO opleiding te geven en daarmee hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. De voorbereiding kost misschien iets meer tijd, maar de impact is daarmee wel groter. 

Rijk Binnenwerk draagt als geautoriseerd werkgever zorg voor de Rijksbrede invulling van de participatiewet. In overleg met hen is bepaald voor welke groep mensen een opleiding in het kader van informatiebeheer relevant is. Het externe opleidingsinstituut GO opleidingen is hiervoor geselecteerd. GO opleidingen verzorgde passende, en waar nodig op maat gemaakte, opleidingen voor de kanditaten.

En zo bouwen we samen aan een mooie, inclusievere en diverse samenleving.

Een groep van dertig enthousiaste studenten, allemaal uit de doelgroep banenafspraak en werkzaam bij Binnenwerk, startte met de opleiding MRM (Medewerker Records Management = informatiebeheer). 26 studenten uit deze groep wisten de opleiding met goed gevolg, namelijk een erkend diploma, af te ronden. De diploma-uitreiking vond plaats op een feestelijke wijze.

De impact voor de kandidaten zelf is groot. De 26 geslaagde kandidaten hebben bewezen dat er meer mogelijk is dan je vooraf zou verwachten. Zij hebben hun positie op de arbeidsmarkt versterkt. Zij zijn een voorbeeld en hopelijk inspiratie voor anderen, want het kan wel! Met het behalen van dit diploma kunnen zij doorstromen op de arbeidsmarkt binnen en buiten de overheidssector. Die doorstroming zorgt voor nieuwe instroom van ongezien talent dat momenteel nog niet aan het werk is. En zo bouwen we samen aan een mooie, inclusievere en diverse samenleving.

Tijdlijn Deloitte