Samen aan het werk: vernieuwde Handreiking 'Partnerships voor meer Banen' online

Samen aan het werk voor meer banen en kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De vernieuwde handreiking Partnerships voor meer banen geeft publieke opdrachtgevers tips, handvatten en inspiratie om deze gezamenlijk met hun opdrachtnemers te realiseren. Nu naast met bestaande opdrachtnemers, ook met potentiële opdrachtnemers - via nieuwe inkoopopdrachten.

5 stappen

Eind september deelden Nienke Schütte (DNZ) en Marcella van Room (PIANOo) al enkele van hun inzichten en tips om mee aan de slag te gaan. Nu kun je ook de andere handvatten benutten uit de handreiking waarin de ervaringen van De Normaalste Zaak, PIANOo en Maatwerk voor Mensen om extra banen en kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te creëren samenkomen. Het gedetailleerde product neemt je mee aan de hand van 5 stappen:

1.     Actieplan maken en draagvlak creëren

2.     De mogelijkheden verkennen bij:

  • a.     aanbestedingen (nieuwe inkoopopdrachten)
  • b.     binnen bestaande contracten

3.     Banen realiseren

4.     Monitoring en evaluatie verzorgen

5.     De aanpak borgen in beleid.

Samen sociale impact maken

Overheidsprofessionals en leveranciers delen hun ervaringen en inzichten bij deze stappen. Ze geven voorbeelden over bijvoorbeeld bundeling van opdrachten voor social return; brainstormsessies met leveranciers om hun eigen kracht te benutten; samenwerking tussen meerdere leveranciers in één proeftuin; periodieke monitoring en over het centráál stellen van sociale inkoop in het inkoopbeleid.

Werk jij bij een publieke organisatie als beleidsmaker, inkoper, projectleider banenafspraak, HR-medewerker, contractmanager of leidinggevende en wil je graag kansen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking? Benut de inkoopkracht van jouw organisatie en gebruik de handreiking om samen met opdrachtnemers sociale impact te maken. Ben je opdrachtnemer? Deel deze handreiking met je opdrachtgever en ga samen aan de slag!

Stappenplan Partnerships voor meer Banen (zie PDF)
Beeld: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties