Teaser proeftuin BMC en OpenEmbassy

Nederlanders met een migratieachtergrond staan vaker aan de zijlijn van de arbeidsmarkt dan Nederlanders zonder een migratieachtergrond. Tegelijkertijd neemt de vraag naar inburgeringsconsulenten steeds meer toe. Een beroep waarbij Nederlanders met een migratieachtergrond, als ervaringsdeskundigen, goed ingezet kunnen worden. Door de hoge eisen van gemeenten aan de inburgeringsconsulenten komt dit in de praktijk te weinig voor. BMC (onderdeel van de Randstand Groep) wil hier een verschil in maken en ontwikkelde daarom samen met OpenEmbassy het opleidingstraject ‘sleutelpersoon inburgering’.

In het opleidingstraject ‘sleutelpersoon inburgering’ scholen en begeleiden zij ervaringsdeskundigen op het gebied van inburgering, en leiden hen op tot inburgeringsconsulent. Zij kunnen, door hun eigen ervaringen, inburgeraars goed motiveren en begeleiden. "Wij zien een duidelijke meerwaarde van het inzetten van deze groep. Zowel voor de mensen zelf, als voor de gemeente.", vertelt ontwikkelmanager Wim Roorda. 

Twaalf statushouders, een collega van BMC 'Jeugd en Onderwijs' en vijf zij-instromers deden mee aan het opleidingstraject. Het opleidingstraject werd eind 2023 afgerond en wordt op dit moment geëvalueerd.

Benieuwd naar alle mooie ervaringen van deelnemers, uitdagingen en de vele geleerde lessen die BMC meeneemt vanuit het traject? Houd deze website in de gaten voor meer informatie!

Groep mensen poseert voor foto
Beeld: ©BMC