“Ik stapte uit mijn comfort zone, maar in een groeiende sector”

In de proeftuin met Conducto worden ICT’ers met een uitkering omgeschoold tot ICT-inkoper bij de overheid. Ronald Nijland werd op die manier in 2020 omgeschoold tot contractmanager en werkt nu als contractmanager Logistiek bij Ministerie van Financiën/de Belastingdienst. Hij vertelt hoe dat ging: “In feite was het een keuze om alles bij het oude te laten in een sterk krimpende sector, of uit mijn comfort zone te stappen en te gaan voor een compleet andere uitdaging.”

Ronald Nijland bij de receptie van de Belastingdienst. Hij werkt na een omscholingstraject met Conducto als categoriemanager bij de Rijksoverheid.
Beeld: ©Ronald Nijland

Waar stond je?

"Op het moment dat ik via het UWV door Conducto werd benaderd was ik ruim 4 maanden aan het solliciteren. In eerste instantie buiten de pensioenbranche waar ik heel lang in de sales had gewerkt. Ik was echt toe aan een carrière switch. Dat viel echter niet mee gezien mijn specialisatie in de collectieve pensioenen en mijn leeftijd. Wel had ik op dat moment de  mogelijkheid om een baan in de pensioenen te accepteren in mijn oude vertrouwde werkomgeving of een omscholingstraject in te gaan om contractmanager bij de overheid te worden. In feite was het een keuze om alles bij het oude te laten in een sterk krimpende sector, of uit mijn comfort zone te stappen en te gaan voor een compleet andere uitdaging in een groeiende sector met veel mogelijkheden. Ik koos voor het contractmanagement en kon meteen dezelfde week aan de post hbo-opleiding Praktisch Contract Management van Conducto beginnen."

De opleiding en werkervaringsplaats bij RWS

"De mensen van Conducto zijn direct via hun netwerk aan de slag gegaan om voor mij uit te kijken naar een goede werkervaringsplaats. Ze bleven gedurende die tijd mijn vertrouwde vraagbaak en gaven me richting in mijn denken en handelen. Al snel werd ik in contact gebracht met Rijkswaterstaat, IUC bedrijfsvoering. Na een prettige kennismaking met de contractmanager die mij ging begeleiden kon ik 2 weken later beginnen. Hij had hetzelfde traject een aantal jaren eerder doorlopen. Kortom, hij was de ideale coach om mij te begeleiden."

"Er kwam wel een kink in de kabel door Corona. Op mijn eerste werkdag mocht ik niet naar kantoor komen. Het thuiswerken was ik altijd al gewend, maar met een nieuwe baan in een compleet andere branche  online en van huis uit starten was best pittig. In het begin moest ik enorm wennen aan de grote hoeveelheid afkortingen en de uitvoerige manier van online vergaderen. De nadruk bij de overheid ligt met name op het goed doorlopen van processen en minder op het behalen van harde targets zoals ik gewend was. Aan de andere kant lijken aanbestedingsprocedures en tenders van collectieve pensioenen qua doorlooptijd erg op elkaar."

"Maandelijks had ik een cursusdag met onderwerpen die ik meteen goed kon gebruiken in mijn werk als contractmanager. Vooral de portfolio opdrachten hielpen mij uitstekend om het geleerde meteen toe te passen. Zo heb ik Risicomanagement als bijzonder interessant ervaren, een mooi vakgebied waar ik me nu verder in specialiseer. Als bonus kreeg ik in de zomer ook nog eens van Conducto de mogelijkheid om een online cursus Europees Aanbesteden te volgen. Heel interessant en zeer goed toepasbaar binnen het Contract Management vanwege de nauwe samenwerking met collega’s van Inkoop en de business in aanbestedingstrajecten."

"Ik merkte meteen dat de opleiding Praktisch Contract Management in de markt goed gewaardeerd wordt, want ik werd bij vier van de 5 sollicitaties uitgenodigd om in gesprek te gaan."

Naar het IUC van de Belastingdienst

"In het laatste kwartaal van 2020 startte ik met solliciteren bij verschillende IUC's op het gebied van bedrijfsvoering. Ik merkte meteen dat de opleiding Praktisch Contract Management in de markt goed gewaardeerd wordt, want ik werd 4 van de 5 keer uitgenodigd om in gesprek te gaan. Het klikte direct met de mensen van de Belastingdienst. Slagvaardig, open en ze houden van doorpakken. Per 1 februari werk ik met veel plezier als contractmanager voor logistieke contracten in het contractmanagement team van het IUC van de Shared Service Organisatie CFD. Inmiddels heb ik een mooie portefeuille met zowel categorie- als normale contracten. Af en toe word ik als BHV-er ingeroosterd op kantoor in Utrecht. Perfect om enkele collega’s en de organisatie te leren kennen."

Voor meer informatie m.b.t maatwerk Social Return projecten, neem contact op met Joop van den Berg – Conducto Inkoopadvies: 0614987305 of bezoek de website www.conducto-inkoopadvies.nl.