Een (sociaal) duurzaam toiletbezoek

Met je toiletbezoek bijdragen aan een (sociaal) duurzame wereld? Dankzij de nieuwe contracten voor sanitaire supplies die de categorie schoonmaak Rijk (onderdeel van UBR|HIS) onlangs afsloot voor de Rijksschoonmaak Organisatie kan het! Onder sanitaire supplies vallen producten als toiletrolhouders, maar ook diensten zoals het reinigen van damesverbandcontainers.

Doelen

Met deze aanbesteding zet de categorie schoonmaak Rijk in op het stimuleren van duurzaamheid op het gebied van milieu, sociale duurzaamheid en innovatie. Een projectgroep ging op zoek naar de mogelijkheden om onder andere op sociaal gebied de hoogst mogelijke impact te behalen. De belangrijkste doelen op dit gebied:

  • meer mensen met een beperking aan vast werk helpen
  • een proeftuin social return starten bij de levering van producten.
Aanbesteding sanitaire supplies

Een revolutie in de markt

De categorie schoonmaak Rijk doorbrak de markt voor sanitaire supplies, die voornamelijk bestaat uit grote multinationals die totaaloplossingen bieden. Door de aanbesteding op te splitsen in drie onderdelen (hardware, supplies en services) ontstond er de mogelijkheid om de service-component met een zwaarwegend belang voor sociale duurzaamheid  in de markt te zetten. En aan de leveringen van hardware en supplies kunnen proeftuinen op het gebied van social return worden gekoppeld. Zo kunnen nog meer mensen aan werk geholpen worden, bijvoorbeeld bij het reinigen van de hardware.

Internationale sociale voorwaarden en social return

De ingekochte producten scoren hoog op het gebied van sociale duurzaamheid. Zo waren social return en Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) een eis in de aanbestedingen voor supplies en hardware. Een stap vooruit, want tot nu toe werden deze eisen niet prominent gesteld bij aanbestedingen voor dit soort producten. En de gecontracteerde partijen voor services zijn ambitieus: ze zetten in op een groei naar 10% voor social return tijdens de looptijd van het contract. Normaal is dit gemiddeld 5%.