Handreiking voor een inclusieve werkvloer tijdens corona

Thuiswerken is voor veel Nederlanders inmiddels het ‘nieuwe normaal’. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die bijvoorbeeld via social return een baan kregen, is het door hun beperking extra lastig om zich aan te passen aan deze nieuwe manier van werken. Daarom lanceerden de Stichting Studeren & Werken Op Maat (SWOM), het Rijk en Rick Brink (minister van Gehandicaptenzaken) op 7 september de SWOM app, een handreiking voor deze groep en direct betrokkenen zoals leidinggevenden. Hiermee willen SWOM en het Rijk samenwerken aan een inclusieve arbeidsmarkt en bijdragen aan het behoud van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Rick Brink lanceert stagedesk en de SWOM app
Rick Brink lanceert Stagedesk en de SWOM app

Handreiking: ondersteuning bij (samen)werken met een beperking

Heb je een arbeidsbeperking of ben je een werkgever, leidinggevende, collega of hr-adviseur die met deze doelgroep te maken heeft? In de app vind je daarvoor diverse ervaringsverhalen, tips en adviezen. In de handreiking worden een aantal belangrijke thema’s belicht zoals:

  • Contact met collega’s
  • Omgaan met stress en spanning
  • Planning & Structuur
  • Werving en Solliciteren

Deze thema's zijn gebaseerd op de hulpvragen die bij de SWOM en het Rijk zijn binnengekomen. Door per thema aan te klikken tot welke doelgroep je behoort (medewerker, leidinggevende, etc) vind je de voor jou relevante informatie. Bijvoorbeeld tips voor videobellen, dingen die je kunt doen om meer structuur in je dag aan te brengen en video’s met sollicitatietips of hoe je iemand op afstand inwerkt. Via de knop IPDF op de homepage vind je ook een pdf-versie  van de handreiking.

Doel: kennis bundelen en zorgen voor behoud van banen

Volgens Emilie Schreuder, hoofd afdeling Ambtelijk Vakmanschap en Rechtspositie bij BZK, voorziet de handreiking in een belangrijke behoefte. Zij is vanuit het Rijk de opdrachtgever voor deze handreiking. ‘Via SWOM kregen we signalen dat het voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of een doelgroepindicatie extra lastig is om thuis te werken. Met deze handreiking willen we onze kennis bundelen en ervoor zorgen dat zij hun werk behouden. Normaal gesproken ga je naar je werk en wordt je meegenomen in de structuur op het werk. Maar nu deze mensen langdurig thuiswerken is het door hun beperking, zoals autisme hebben of in een rolstoel zitten, soms extra lastig om zelf structuur aan te brengen. En niet iedereen legt makkelijk contact met zijn of haar leidinggevende of collega’s. Met deze handreiking willen we dat doorbreken.’

Leuke en kansrijke samenwerking met SWOM

SWOM en NZK als werkgever werken al langer samen. ‘SWOM is een partij die hoogopgeleide jongeren met een doelgroepindicatie plaatst bij ministeries’, vertelt Emilie, die erg enthousiast is over deze samenwerking. ‘Zo’n externe partij houdt het Rijk scherp en fris en dat vind ik leuk en kansrijk. Ik benut graag dit soort kansen. Dus als iemand, intern of extern, met een goed voorstel komt om banen te creëren of te behouden voor deze doelgroep, denk ik: dat gaan we doen.’

Handreiking helpt bij het invullen van je SROI

Door de kennis van SWOM en het Rijk in een handreiking te bundelen kan iedereen de kennis benutten en kunnen opdrachtgevers zo invulling geven aan hun social return-verplichting richting de overheid. Emilie: ‘In onze SROI-opgaves (Social Return On Investment, red) vragen we aan opdrachtnemers om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. Deze handreiking is zowel bedoeld om deze medewerkers aan te trekken als om ze te behouden.

Ook stagedesk gelanceerd

Naast de handreiking lanceerden SWOM en Rick Brink op 7 september ook een stagedesk voor studenten met een beperking. Doel van deze desk is om minstens 1000 van deze studenten aan een stage te helpen. Hoe de lancering ging, zie je in deze video!

Heb je feedback op de handreiking? Stuur een mail!

Maak je al gebruik van de handreiking of ga je dit binnenkort doen? SWOM en het Rijk zijn benieuwd naar je ervaringen met de handreiking. Ben je enthousiast en/of heb je verbeterpunten? Mail dan je feedback naar secretariaat@studerenenwerkenopmaat.nl