Meer ruimte voor werkzoekende (ex)kankerpatiënten in proeftuin USG Professionals

Het initiatief voor de proeftuin ‘Re-integratie van (ex)kankerpatiënten van USG Professionals werd in juli 2018 genomen. Als leverancier van expertise op het gebied van legal, finance en marketing & communications bij verschillende departementen, nam USG de handschoen op om invulling te geven aan hun social-return-opgave. Coördinator Yvette Oeben is er trots op dat zij een eerste kandidaat onlangs een contract heeft kunnen aanbieden.

Portret van twee mensen
Beeld: ©Maatwerk voor Mensen
Yvette en Yvonne

De keuze voor de bijzondere doelgroep, (ex)kankerpatiënten, kwam tot stand na een bijeenkomst tussen categoriemanagers Esther Rijken en Fons Buurman van de Rijksoverheid en accountmanagers Miranda Kiesling en Stephanie Slooff van USG. Yvette Oeben werd later als coördinator SROI betrokken om de kar te trekken. “Al brainstormend kwamen wij tot het idee om ons te richten op een doelgroep die nog onderbelicht was. Toch kent iedereen wel iemand die kanker heeft of heeft gehad. USG wilde, ook vanuit de eigen maatschappelijke drive, graag iets voor deze doelgroep betekenen. Esther en Fons waren enthousiast en stimuleerden ons. We waren verrast dat we social return op deze manier konden invullen.”

Persoonlijke drijfveer

De drijfveer van Yvette om het traject te coördineren was heel persoonlijk. “Zelf was ik 29 toen ik de diagnose baarmoederhalskanker kreeg, dat is nu bijna vier jaar geleden. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om na het oncologische proces weer aan het werk te gaan. Je hebt weinig zelfvertrouwen en energie. Je bent geneigd je eigen grenzen te overschrijden en vaak ligt uitval op de loer. Omdat ik dat goed begrijp, was deze rol me op het lijf geschreven.”

Doelgroep lastig te bereiken

Alle goede bedoelingen ten spijt, bleek het lastiger dan gedacht voor USG om de beoogde doelgroep daadwerkelijk te bereiken. Yvette: “Het UWV mag mensen niet screenen op een ziekte, dus kon ons geen kandidaten leveren. Voor de (ex)patiënten zelf lag het ook gevoelig. Die zijn bang om voor altijd een stempel te hebben, als zij op deze manier bij een bedrijf binnenkomen. Daarbij komt dat wij aan onze klanten diensten leveren met hoogopgeleide juristen, finance- en marketing & communicatiemedewerkers, wat de groep nog specifieker maakt. De filosofie van USG dat wij niemand willen discrimineren, ook niet op positieve manier, was voor ons ook een dilemma. Want we vinden het daarin dus ook niet passen om actief een oproep te plaatsen voor een specifieke doelgroep.“

"We besloten minder hoogdrempelige functies te creëren op ons eigen hoofdfiliaal"

Mensen de tijd gunnen

USG zocht samenwerking met gespecialiseerde re-integratiebureaus zoals  Re-turn en Stap Nu. Deze organisaties bieden werkfittrajecten waarmee zij (ex)kankerpatiënten klaarstomen voor de arbeidsmarkt.

USG praatte ook met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) over de problematiek van deze patiënten. Die bevestigde dat het, vanwege de energiehuishouding van patiënten, belangrijk is om werkuren te kunnen opbouwen, mensen de tijd te gunnen en vrij te laten.

Yvette: “We wilden heel graag de proeftuin tot een succes maken, dus besloten we minder hoogdrempelige functies te creëren op ons eigen hoofdfiliaal in Utrecht. Receptiewerkzaamheden zijn bijvoorbeeld perfect om te starten, maar ook op de administratieve afdeling zijn mogelijkheden”.

Regie bij de kandidaat

Vlak voor de zomer legde Astrid van Waart van Stap Nu contact met USG en vertelde over een potentiële kandidaat die als receptioniste aan de slag wilde. Yvonne startte met een proefplaatsing van twee maanden. “Wij lieten de regie over het werk bij Yvonne zelf”, vertelt Yvette. “Uit eigen ervaring weet ik dat je vaak te snel denkt dat je meer kunt. Dus het was fijn dat ik haar zelf kon begeleiden, ook om haar te helpen grenzen te bewaken.”

Langzaam opbouwen

Yvonne was heel blij met de haar geboden kans. “Na mijn ziekte kon ik niet meer zo makkelijk schakelen” legt ze uit. “Dingen onthouden en me concentreren was moeilijker geworden. En werken onder tijdsdruk bezorgde me veel spanning. Bij USG lag er in de proefperiode minder druk op. Ik kon het werk langzaam opbouwen van een paar uur naar twee dagen in de week. En er zat iemand naast me waar ik op terug kon vallen. Ik heb nog een weg te gaan, maar het wordt makkelijker.”

"Jarenlang heb ik gesolliciteerd. Ik had niet meer verwacht nog aan het werk te komen."

Contract na proefplaatsing

Yvonne was heel verrast toen USG haar in oktober een contract aanbood voor 16 uur in de week. “Toen ik het hoorde schoot ik vol. Jarenlang had ik gesolliciteerd en vrijwilligerswerk gedaan, maar daar was nooit een betaalde baan uit voortgekomen. Zonder Astrid van Stap Nu en dit traject van USG, had ik hier niet gezeten. Ik had niet meer verwacht nog aan het werk te komen.” Ook het USG-team was blij en ontroerd. “Het gaat niet altijd alleen maar goed”, vertelt Yvette. “Er is ook een kandidaat geweest voor wie de proefplaatsing toch te zwaar en terugkeer in het arbeidsproces te vroeg bleek te zijn. Maar ook dat is leerzaam en belangrijk om te constateren.”

Hulp inschakelen mag

Terugkijkend op het traject tot nu toe, realiseert Yvette zich dat USG heel veel zelf heeft gedaan. Bij de inspiratiemiddag van Maatwerk voor mensen eind november, was het goed om in contact te komen met het adviesteam. De proeftuin is opgezet in samenwerking met het Rijk, maar ook in de uitvoering kan worden samengewerkt. “We hebben het traject heel erg naar onszelf toegetrokken en daarbij weinig gebruik gemaakt van ondersteuning vanuit het Rijk. Na de inspiratiemiddag zijn we in gesprek gegaan met het Rijk om te kijken of er ook bij hen een kandidaat kan worden geplaatst. Ook zouden we bijvoorbeeld wel hulp kunnen gebruiken bij de werving van kandidaten.”

Ruimte voor nieuwe kandidaten

Ondanks dat Yvette het proeftuinproces niet eenvoudig vond, heeft de aanstelling van een kandidaat het voor haar helemaal waard gemaakt.

“Er is ruimte voor meer. We houden contact met de re-integratiebureaus. We zouden graag nieuwe kandidaten vinden, en voor hen vervolgens een passende functie binnen onze bedrijfsvoering creëren. Dit past namelijk ook perfect in de visie van USG: iedereen verdient een kans op de arbeidsmarkt. Wellicht kan dit artikel ook helpen om mensen op deze mogelijkheid te wijzen.”

Meer informatie over de proeftuin (ex)kankerpatiënten van USG is te verkrijgen bij Yvette Oeben: yoeben@usgpeople.nl.