EIFFEL maakt opnieuw (ex-)topsporters ‘Fit for the job!’

Met de kick off van ‘Fit for the job!’ gaf EIFFEL in november met veel enthousiasme vervolg aan het social return-traject dat zij vorig jaar als ‘proeftuin’ startten. Als ‘expert in legal, finance en process’ levert EIFFEL diverse diensten aan de Rijksoverheid. Om iets terug te doen voor de maatschappij, zet EIFFEL de eigen consultants en het grote netwerk in om (ex-)topsporters te begeleiden naar een maatschappelijke carrière. Naast training en coaching krijgt het traject dit jaar een extra dimensie met het aanbod van werkervaringsplaatsen.

EIFFEL maakt (ex)topsporters 'Fit for the job!'

Managing Director Monique Noomen-Greve, legt uit waarom de doelgroep topsporters voor EIFFEL een vanzelfsprekende keuze was. “Fit for the job! is een prachtige titel om aan te geven dat EIFFEL en topsport bij elkaar horen. Topsport is een metafoor om te komen tot betere prestaties. Je haalt er energie en enthousiasme uit en het biedt op vele fronten inspiratie, bijvoorbeeld op het vlak van leiderschap, feedback en samenwerken. Het social return-aspect in ‘Fit for the job! is heel bijzonder: dat je in je core business iets terug kunt geven aan de maatschappij door topsporters die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben te laten zien wat hun mogelijkheden zijn, buiten hun sportieve carrière.”

"Ik ben heel benieuwd wat mijn topsportmentaliteit me in het bedrijfsleven kan brengen."

Een doel voor ogen

Op 7 november kwam een nieuwe lichting (ex-)topsporters bij EIFFEL bijeen voor de aftrap van het traject. Op het programma stond een speeddate waarin de deelnemers een consultant van EIFFEL als ‘buddy’ kozen, die gedurende het traject een sparringpartner is De zes deelnemers aan ‘Fit for the job!’ zijn afkomstig uit verschillende hoeken van de topsport. Zo nemen er twee oud-olympische roeiers deel, een dammer uit het Nederlands team, een judoka die nog in training is voor Tokyo, een oud-bobsleeër en een ex-softbalinternational. Virginie Anneveld (30) was elf jaar lang topsporter bij het Nederlands softbalteam. In 2013 voltooide zij een studie Forensisch onderzoek. Nu haar sportcarrière eindigt, realiseert zij zich dat zij stappen moet zetten om werkervaring op te doen. “Ik heb me zo lang gericht op de topsport en een beetje oogkleppen opgehad. Ik had maar één doel voor ogen en dat was de Olympische Spelen halen, waardoor ik me weinig oriënteerde op de arbeidsmarkt. Nu ik klaar ben met mijn topsportcarrière lijkt het of ik in een gat val, dus ben ik blij dat EIFFEL me gaat helpen. Ik heb er superveel zin in en ben heel benieuwd wat mijn topsportmentaliteit me in het bedrijfsleven kan brengen

Topsporters presenteren zichzelf
©Maatwerk voor mensen

Buddy als luisterend oor

De deelnemers kregen allemaal een vragenlijst toegestuurd. De analyse daarvan geeft inzicht in hun talenten en drijfveren en hoe die ze verder kunnen helpen richting en op de arbeidsmarkt. Een professionele talentcoach kijkt in individuele coachingssessies met de sporters welke stappen er gezet moeten worden om tot een nieuwe carrière te komen. Daarnaast krijgen ze training op het gebied van personal branding, social selling en solliciteren. Niet onbelangrijk is ook de intervisie die de sporters meerdere keren met elkaar hebben. Om ervaringen met elkaar uit te wisselen en van elkaar te leren, want als topsporters onder elkaar weten zij als geen ander waar je tegenaan kunt lopen. “Commitment van de sporters is daarbij heel belangrijk”, vertelt Els Blaauw, commercieel manager Rijksoverheid. “Vandaag selecteren zij een buddy, een luisterend oor waarmee ze werkgerelateerd of persoonlijk altijd in contact kunnen staan. Nieuw in het traject is dit jaar dat we actief zoeken naar mogelijkheden binnen ons netwerk voor werkervaringsplaatsen, meeloopdagen en kennismakingsdagen. We hebben al verschillende klanten op het oog.”

©Maatwerk voor Mensen

"In sport zit volharding. We geloven hier echt in en het past bij ons."

Doen wat bij je past

Monique is blij dat ‘Fit for the job!’ een vervolg en zelfs een uitbreiding krijgt: “In sport zit volharding. Dat is een van de redenen waarom we hiermee doorgaan. We geloven hier echt in en het past bij ons. We zien dat het iets biedt voor de sporters en voor onszelf, maar ook voor de Rijksoverheid, die we heel graag in contact brengen met deze talenten.”

Ben je een leverancier bij de Rijksoverheid en wil je eens overleggen hoe jij invulling kunt geven aan je social return-opgave op een manier die bij jouw business past? Ga het gesprek aan met je opdrachtgever of stuur een e-mail naar het adviesteam via socialreturn@rijksoverheid.nl.