Gewoon lekker aan de slag bij de IND voor Albron-catering

In het bedrijfsrestaurant van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) in Den Bosch, verzorgt cateringbedrijf Albron de lunch voor de werknemers van de IND. De IND wil mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek binnen de catering bieden en nam dit op als voorwaarde in het contract met Albron. Zo kregen twee gedreven medewerkers, onder begeleiding van cateringmanager Renate Kromkamp, een passende werkplek.

Renate legt uit hoe het is gegaan: “Vanuit mijn functie bij Albron ben ik in de begeleiding gerold. De mensen die ik begeleid zijn bijvoorbeeld mensen die iets vervelends hebben meegemaakt in hun leven en daardoor gewoon even moeite hebben met het meedoen aan het normale arbeidsproces. Of iemand die een burn-out heeft gehad en daardoor zo laag in haar energie is gekomen dat er een beetje extra hulp voor nodig is om haar aan het werk te houden.”

Zelfstandig met af en toe wat hulp

Anne Yolijn is sinds een half jaar cateringmedewerker. Ze is een van de twee medewerkers die Renate begeleidt. Zij werkt zowel in de bakery als in de koffiebar en maakt de lunches klaar en ruimt op. “Het geeft me heel veel ontspanning en plezier.” Vertelt Anne Yolijn. “Ik kan alles zelfstandig. Alleen als het heel erg druk wordt,  dan vind ik de prikkels nogal moeilijk. En dan word ik snel moe. Dan vind ik het wel fijn om wat ondersteuning te krijgen. Meestal helpen mijn collega's me even een handje, dan kan ik weer vooruit.”

Anne Yolijn milkshakes
Beeld: ©maatwerk voor mensen

Werkzaamheden aanpassen

Het begeleiden van medewerkers met een beperking was nieuw voor Renate. “In eerste instantie vond ik het wel lastig. Ik had wel een cursus gekregen van Albron, om mensen met een beperking te begeleiden. Maar dat is in praktijk altijd lastiger dan op papier. Ik moest ook mijn werkzaamheden een beetje anders plannen, omdat het wel tijd vergt. Maar nu gaat het eigenlijk hartstikke goed.”

Jobcoach van Binnenwerk

De twee medewerkers krijgen beiden ondersteuning van jobcoach Gerda Tamboer. Gerda werkt voor Binnenwerk, een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Binnenwerk plaatst en begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de diverse onderdelen van de overheid in het hele land. Gerda: “Ik kom een keer in de week hier op de locatie. Dan heb ik contact met Renate, over het functioneren van de medewerkers. En ik spreek de medewerkers persoonlijk, om te kijken waarbij ik ze kan ondersteunen, waar ze tegenaan lopen in het werk of in de thuissituatie”. Gerda kan indien nodig doorverwijzen naar de diverse instanties zoals het UWV, waarmee Binnenwerk nauwe contacten onderhoudt.

Anne Yolijn en Gerda Tamboer
Beeld: ©Maatwerk voor Mensen

Op de goede weg

Renate heeft met het begeleiden van twee medewerkers met een beperking een nieuwe rol gekregen, die haar veel voldoening geeft. Momenteel bekijkt zij met Albron de mogelijkheden om nog een extra persoon te begeleiden. “Ik vind het hartstikke fijn om mensen op de goede weg te kunnen helpen.”

Ook Gerda wordt vrolijk als zij ziet dat de medewerkers aan het werk zijn en met een voldaan gevoel naar huis gaan. “Met behulp van de ondersteuning van Binnenwerk en de jobcoaches en de werkbegeleiders op de werkvloer, tellen zij mee in de maatschappij. En kunnen ze gewoon lekker aan de slag.”