Terug in de schoolbanken; ICT'er wordt contractmanager

Edwin Winniczuk zat na een jarenlange loopbaan als projectmanager ICT al een tijdje met een uitkering op de bank toen hij benaderd werd door inkoops-opleidingsinstituut Conducto. Als gevolg van een proeftuin van Maatwerk voor Mensen keerde hij terug in de schoolbanken. Hij volgde een post-HBO-opleiding inkoop en leerde de kneepjes van het vak bij dienst ICT Uitvoering (DICTU). Na succesvolle afronding kreeg hij een halfjaarcontract als contractmanager, tot grote tevredenheid van teamleider John Waser.

Als leverancier aan het Rijk heeft Conducto een Social Return on investment-verplichting (SROI). Via proeftuinen zoekt het Rijk samen met leveranciers naar manieren om meer mensen met een afstand tot de arbeid via Maatwerk aan het werk te helpen. Met eigen opleidingstrajecten en coaching schoolt Conducto ICT’ers met een uitkering om tot inkopers waar de overheid grote behoefte aan heeft. Edwin en John vertellen hoe dit in zijn werk ging.

Edwin Winniczuk op zijn werkplek bij Dictu

Met uitkering op de bank

Edwin: “Ik werkte jarenlang in de ICT. Er kwam een conjunctuur waardoor heel veel projectmanagers op de bank zaten. Ik kwam zelf ook in zo’n situatie terecht. Ik heb toen bij het UWV een uitkering aangevraagd. Ik werd gebeld door iemand van Conducto. Zij vertelden dat ze bezig waren met het UWV om mensen met een ICT-achtergrond om te scholen in het inkoopvak.”

John Waser is teamleider inkoop en Contractmanagement bij DICTU. Ook hij werd benaderd door Conducto: ”Zij vroegen of we plek hadden voor twee mensen om bij ons in opleiding te komen. Het ging om mensen die uit de IT komen maar nog geen inkoopervaring hebben. Ik stond daar positief tegenover. Het voorstel van Conducto was erg goed. Wij zitten altijd te wachten op kandidaten met kwaliteiten in zowel ICT als inkoop. En als je een van de twee kan leren. Waarom niet.”

"Wij zitten altijd te wachten op kandidaten met kwaliteiten in zowel ICT als inkoop. En als je een van de twee kan leren. Waarom niet?”

John Waser in gesprek met Edwin Winniczuk

Opleiding en stage

Ook Edwin ging met open vizier het gesprek met Conducto aan. Edwin: “Dat heeft ertoe geleid dat ik nu hier zit. Zij boden aan dat ik mij kon laten bijscholen. Die post HBO-opleiding moest ik dan succesvol afronden. Tegelijkertijd kon ik een stage lopen bij Dictu en daar zou ook een baangarantie aan zitten, in ieder geval een contract van een half jaar.”

Na een onderzoekje naar de inhoud en belasting van de opleiding ging Edwin de uitdaging om terug te keren in de schoolbanken aan. “Dat was wel pittig. Het ging over inkoop en aanbesteding en de aanbestedingswet. Het was vrij veel stof. Maar ik heb dit uiteindelijk goed kunnen afronden”.

Na afronding van de stage kreeg Edwin een halfjaar-contract aangeboden in de functie van contractmanager. Een tweede kandidaat volgde eveneens de opleiding en stage bij DICTU, maar werd uiteindelijk niet geplaatst. Voor hem werd wel een plek elders binnen de Rijksoverheid gevonden.  John: “Deze kandidaat bleek veel meer begeleiding en structuur nodig te hebben dan wij kunnen leveren. Het was niet de tijd om verder te gaan. Dat was ook de afspraak. Wij zouden de mensen opleiden en het vak leren en of ze nou hier een baan vinden of elders, dat maakt niet zoveel uit.”

Geen bezigheidstherapie

John benadrukt dat het niet de bedoeling is dat het traject leidt tot een vorm van bezigheidstherapie. “Edwin levert echt kwaliteit. Hij moet echt aan de bak. Het is een hele goede manier om mensen weer in het proces te krijgen. Maar uiteindelijk moet je je vergewissen dat ze in een harde omgeving hun mannetje moeten staan. Het is een win-win aan alle kanten. Dus ja, ik denk dat we nog een keer dit soort trajecten gaan draaien.”

Lees ook het interview met Robert, die via de proeftuin van Conducto een baan vond als contractmanager bij Rijkswaterstaat.