Blog: 5+ tips om meer mensen te laten meedoen

Iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen en begeleiden? Beleidsmedewerker Petra Baks (BZK) zet zich in voor de banenafspraak, ze zit zelf door een spierziekte in een rolstoel en weet als geen ander waar je op moet letten. Vijf tips – én een bonus – van een ervaringsdeskundige.

Tip 1: Praten over? Praat mét!

‘Vaak zijn mensen een soort van ‘bang’ voor mensen uit de doelgroep. Ze vinden het bijvoorbeeld ingewikkeld om te bedenken wat ze wel of niet kunnen zeggen of vragen. Wees gerust: iemand met een arbeidsbeperking heeft al langer met die beperking te maken en is vaak prima in staat mee te denken. Ga open met elkaar in gesprek en ontdek wat je van elkaar nodig hebt en wat je elkaar kunt brengen.’

'Leer iemand gewoon kennen!'

Tip 2: Stap over je vooroordelen heen

Als mensen over een beperking horen, plakken ze daar onbewust een bepaald stigma op van de ergste kant van het spectrum. Zoals bij iemand met het syndroom van Down. Er zitten veel gradaties tussen de mensen die je bij Johnny de Mol op tv ziet en de lichtste variant. Maak de beperking niet  groter dan die is. De doelgroep van de Banenafspraak is zeer breed en divers. Van hoogopgeleiden

met een fysieke beperking tot mensen met een verstandelijke beperking en alles wat daar tussen zit.

Leer iemand gewoon kennen

Tip 3: Buig mee

Niet iedereen uit de doelgroep vindt snel en makkelijk zijn draai in de werkomgeving. Heb geduld als iets niet meteen lukt. Creëer een veilige omgeving waarin iemand zichzelf kan zijn en ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Een vertrouwenspersoon, coach of werkbegeleider als laagdrempelig  aanspreekpunt is heel belangrijk.

Tip 4: Investeer in draagvlak

Werk samen aan begrip binnen je organisatie of afdeling. Collega’s hoeven geen uitgebreide medische geschiedenis van iemand te kennen, maar je kunt hen van tevoren wel op hoofdlijnen inlichten. Natuurlijk altijd in samenspraak met de nieuwe collega.

Tip 5: Zorg dat je alles op orde hebt

Check vooraf bijvoorbeeld de toegankelijkheid; is het invalidentoilet bereikbaar of wordt het gebruikt als rommelhok? Regel de administratie; werken met iemand met een arbeidsbeperking geeft extra financiële rompslomp. Je hoeft niet alles zelf te bedenken en doen. Leg contact met de hulppunten binnen je organisatie.

+ Bonustip: Doe normaal

We hebben allemáál onze eigenaardigheden. Doe dus normaal. Als we elkaar de vraag zouden stellen ‘Waar ben jij slecht in?’, dan heeft iedereen wel iets. Of dat nou lopen of breien is. Kijk niet naar de beperking, maar naar de versterking.

Petra Baks kl

Auteur: Petra Baks
Functie: Beleidsmedewerker Ministerie Binnenlandse Zaken

Dit artikel verscheen eerder in BinnenBerijk maart 2019, vakblad over bedrijfsvoering bij het Rijk