Trots met een grote glimlach

21 maart, het is vandaag Wereld Downsyndroomdag. Op deze dag wil het Adviesteam van Maatwerk voor Mensen graag de samenwerking vieren met Philadelphia.

Raymond geeft een tas aan een mevrouw
Beeld: Martin Pechler

Vorige maand heb je deze misschien zelf al ervaren tijdens de Netwerkbijeenkomst Banenafspraak ‘Vraag niet of iets kan, maar hoe het kan’. De bediening en de tassenuitgifte werd hier uitstekend verzorgd door Casper, Grace en Mark, drie cliënten van Philadelphia. Sociale impact kun je op verschillende manieren bereiken. Dit kan bijvoorbeeld via social return, met de werkwijze Maatwerk voor Mensen. Ook wil Maatwerk voor Mensen andere manieren van social impact stimuleren. Sociaal vergaderen is er één van. Wat dit inhoudt en hoe dit er verder uit ziet? Elly Grevers-Cornelisse, projectmanager en coördinerend begeleider Werk- en Begeleiding bij Philadelphia, vroeg het Casper, Grace en Raymond. Ze vertellen je er graag over!

“Sociaal vergaderen, wat is dat eigenlijk?” “Wat doen we precies?” Ik vraag het aan Casper, Grace en Raymond die meedoen aan de pilot sociaal vergaderen in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en 7AM, een vergaderlocatie in het centrum van Den Haag.


Trots met een grote glimlach

Raymond krijgt meteen een grote glimlach op zijn gezicht en steekt zijn duim omhoog. Grace vertelt enthousiast: “We doen de deur open, nemen de jassen aan, schenken koffie en thee in en maken een lekkere lunch. De mensen gaan vergaderen over moeilijke dingen en wij helpen ze met vrolijk zijn.” Ook Casper wil er wil iets over zeggen: “We hebben mooie kleren aan.” Er komen mensen van de ministeries. Soms mogen we ook iets zeggen in de vergadering”. Grace vertelt verder: ” Dat is spannend hoor, maar daarna ben ik best trots.” Ik vind het leuk al die mensen en elke keer zie ik weer anderen en ook bekenden. Ze herkennen mij al. We gaan nog niet heel vaak, af en toe worden we gevraagd. Ik hoop dat nog meer ministeries met ons erbij willen vergaderen. Dat is veel gezelliger!”

Mark vertelt met een grote lach dat hij al 1,5 jaar op zoek is naar ander werk dan de dagbesteding: “Toen ik mee mocht met sociaal vergaderen naar 7AM werd ik wel blij. Ik mocht de kok helpen met koekjes bakken en leerde hoe het koffieapparaat werkt. Ik heb voor heel veel gasten koffie gemaakt. O ja, ik mag geen klanten zeggen, het zijn gasten. Ik mag nu twee dagen in de week daar werken. Ik heb daarvoor pas een contract getekend. Ik heb nu eindelijk een echte baan. Daar ben ik echt blij mee!”

Elly: “Als projectmanager van sociaal vergaderen merk ik dat meedoen in de maatschappij ontzettend belangrijk is. Iedereen heeft talenten en het is belangrijk om deze te ontdekken en te ontwikkelen. We zijn pas gestart met deze pilot en ik zie al zo’n verandering bij de deelnemers. Ze doen mee in de maatschappij en ontwikkelen vaardigheden als gastheer of gastvrouw. Leren andere mensen kennen en je ziet hun zelfvertrouwen groeien. Ik ben ontzettend trots op deze kanjers en hoop nog veel meer deelnemers op deze manier blij te maken.

Straks is sociaal vergaderen ook heel makkelijk te boeken voor de ministeries. Als ze een externe vergadering boeken dan hoeft alleen ‘Sociaal Vergaderen’ aangevinkt te worden in plaats van vergaderen.”

“Doen hoor!”, zeggen Mark, Grace, Raymond en Casper.